Projecten en ontwerpen

Hieronder vind je een kleine selectie van mijn ontwerpen en andere groene, duurzame projecten waarbij ik betrokken ben geweest. (Meer projecten deel ik via instagram.)

Plukroute meijhorst

Van oktober 2021 tot mei 2022 is de plukroute door Meijhorst, een wijk in Nijmegen Dukenburg, aangelegd. Dit participatieproject is samen met de wijkbewoners opgezet en aangeplant. Schoppenvrouw nam hiervoor de ontwerpen en trajectbegeleiding op zich.

De plukroute bevindt zich in de openbare ruimte en moet daarom aan nogal wat eisen voldoen. Overzicht moet bewaard blijven en het moet duidelijk zijn wat waar staat, om het onderhoud door buurtbewoners mogelijk te maken.

IMG_0037
IMG_0748
IMG_1749

Hier is gekozen voor vijf plekken die samen de wandelroute vormen. Met daarin ruimte voor kleinfruit (bessentocht en kleinfruittipi's), laagstam fruit (boomgaard) en half-, hoogstam kersenbomen, tamme kastanjes, lindes en walnoten (bosrand en lindelaan).

Voedselbos voortuin

WhatsApp Image 2024-08-20 at 21.09.26

Soms is juist de voortuin de beste plek om een voedselbostuin van te maken. Door de ligging, grootte of het sociale aspect ervan. Er lopen vaak mensen langs de voortuin en als je je oogst en kennis graag deelt, dan is zo'n voedselbos voortuin ideaal. De tuin hoeft helemaal niet groot te zijn. Ook op een klein oppervlak kun je al een boel doen.

 

In deze voortuin heb ik kleinfruit gecombineerd met inheemse bloemen en vruchtdragende bomen, zoals een peer, moerbei en een pruim. Daarnaast is er reliƫf aangebracht aan de straatkant, wat zorgt voor iets meer privacy bij het natuurlijke zitje in de tuin. Er is nagedacht over de bewatering en verlichting, zodat je ook in droge periodes en 's avonds van je tuin kunt genieten. Afstand van de pergola tot de schuur van de buren om het snoeien mogelijk te maken. En een natuurlijke drainage van lokaal padvast om hevige regenval vlot af te kunnen voeren op de klei-rijke grond.

Een insectvriendelijke achtertuin

Leostraat_3D_Achtertuin

Natuurlijk houd ik in mijn ontwerpen altijd rekening met plekjes voor fauna, maar bij deze opdracht was de nadrukkelijke opdracht om het geheel diervriendelijk en weelderig te maken. Dat soort tuinen zijn zeker aan mij besteed. Er stond ook al veel moois en bij-vriendelijks waar ik mee kon werken. Zoals dropplant, andoorn, mahoniestruiken, duizendknoop (niet de Japanse) en de nodige fruitbomen. Maar de indeling was saai en eentonig. Daarnaast was de wens om de regenpijpen in de tuin uit te laten komen.

Hiervoor is het natte stuk aan de zuidkant van de tuin gepland. Hier komen de regenpijpen van de uitbouw uit op de vijver met een overloop in de wadi ernaast. Hierdoor ontstaat een mooi microklimaat voor waterminnende planten.

 

Daarbij waren er veel tegels over die uit de tuin gehaald zouden worden. Deze zijn verwerkt in een stapelmuurtje met zitjes. Aan beide zijden van het stapelmuurtje komt een houtwal met extra geboorde gaatjes voor solitaire bijen en andere kruipers en vliegers. Er is plek voor een moestuin, klimmers en leibomen om het zicht op de tuin vanuit de buren te beperken.

Leostraat

Voedselbos-tuin

Oosterwold Final 3D

In 2024 ben ik betrokken geweest bij het ontwerp van deze voedselbostuin van ruim 1000m2. De klanten wilden vooral veel speelse elementen en een beplantingsplan passend bij de zware kleigrond. Bovendien wilden ze genoeg eetbaars het hele seizoen door. Daarom heb ik verschillende elementen in de tuin terug laten komen, een deel volgens voedselbosprincipes, maar ook een stuk boomgaard, een aalbeslaantje, natuurlijk speelhoekje en een kruidenspiraal. Een ander speels element in deze tuin is het blotenvoetenpad wat door de inheemse haag heen loopt.