Wat is een duurzame tuin?

Tegels eruit, groen erin. Dat is natuurlijk al een goed begin, maar wat voor een groen dan? In mijn tuinontwerpen kijk ik goed naar de ligging van de tuin, de samenstelling van de aarde en de bewoners (dier en mens). Ik observeer en analyseer voordat ik mijn ontwerp maak. Dat betekent een complex ecosysteem met een verscheidenheid aan voornamelijk inheemse planten, die ook nog eens vaak eetbaar of medicinaal te gebruiken zijn. Ik zorg voor schuilplekjes en voldoende voedsel voor insecten, bodemleven, vogels en andere diersoorten.

Ik neem je mee in het ontwerp, geef informatie over de planten en hoe je ze kunt gebruiken. Ik adviseer over onderhoud en veranderingen op termijn, over waterbeheer, composteren en plantbehoeftes. Daarbij houd ik rekening met veranderende weersomstandigheden, gezinssamenstelling, behoeftes en andere voorspelbare ontwikkelingen. Zo groeit de tuin mee met de tijd en haar bewoners.

Omdat deze manier van ontwerpen wat complexer is dan een gemiddeld tuinontwerp leg ik de tuin graag samen met de bewoners aan. Zo kan ik alles vertellen over de planten in jouw eigen ecosysteem.

 

Schoppenvrouw